MUSTAQIL ISH Mavzu: Fermentlarning qishloq xo'jaligidagi ahamiyati Bajardi: Qabul qildi: REJA: FERMENTLARNING OZIQ- OVQAT SANOATIDA QO'LLANILISHI VAFLI ISHLAB CHIQARISHDA QO'LLANILADIGAN ENG YAXSHI PREPARAT. KREKER VA PECHENYE ISHLAB CHIQARISH SANOATIDA FERMENT PREPARATLARI KONFETLAR YANGIDAY KO'RINISHI UCHUN yechim. XULOSA FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR RO'YHATI FERMENTLARNING OZIQ-OVQAT SANOATIDA QO'LLANILISHI Insoniyat ko'p yillardan buyon oziq ovqat mahsulotlarini olishda fermentlardan foydalanib kelgan. Bunday moddalar o'simlik va hayvon to'qimalarining ferment saqlovchi sharbatlari edi. Misol uchun, pishloq olish uchun tarkibida fitsin fermentini tutuvchi o'simlik sharbatidan yoki qushlar va hayvonlarning oshqozon to'qimasining renin fermentini saqlovchi sharbatidan foydalanganlar. Go'shtni tenderizatsiyalash( muskul to'qimasini yumshatish) uchun papayi fermentini tutuvchi papayi sharbatidan foydalanganlar. 18-asrga kelib ovqat hazm qilishda ishtirok etuvchi fermentalr kashf etilgandan so'ng, fermentlarni o'rganish qizg'in davom etdi. Biologik moddalardan turli xil fermentlar olindi : xrendan peroksidaza, donlardan α- amilaza va boshqalar. 19-asrga kelib esa fermentlar birinchi marta sof holda ajratib olindi, va ularga enzim deb nom berish tavsiya etildi. Zamonaviy enzimologiya yutuqlari birinchi navbatda tibbiyotning va oziq- ovqat sanoatining turli sohalarida fermentlarning foydalanilish imkoniyatlarini kengaytirdi. Ferment preparatlari mahsulot chiqimining ortishiga, uning sifatini yaxshilanishiga, istalgan jarayonning mahsuldorligini oshishiga sabab bo'luvchi stimulyator (qo'zg'atuvchi, oshiruvchi modda) hisoblanadi. Novvoychilikda lipoksigenaza fermentlarining qo'llanilishi tufayli non mahsulotlarining hajmi ortishi, shirinligi, g'ovakligi, uzoq muddat sifatining yo'qolmasligini oldini olishni ta'minlash mumkin. a-Amilaza va glukoamilazalar kraxmalning fermentativ parchalanishini ta'minlaydilar, bu jarayonda hosil bo'lgan glukoza hisobiga tibbiyotda va boshqa sohalarda ishlatiladigan glukozali mahsulotlar olish mumkin. Bu jarayonda glukozani turli moddalardan olish mumkin: kartoshka kraxmali, bug'doy va makkajo'xori donlari. Bunda kraxmalning yo'qotilish darajasi pasayadi, qayta ishlangan makkajo'xoridan olinadigan oqsilning sifati ortadi. Vino ishlab chiqarish sanoatida va meva- sabzavotlar sharbatlari ishlab chiqarish sanoatida eng avvalo olinadigan suyuqlikning miqdori va uning konsentrati miqdori ortadi, sharbatlarning yuqori sifatli tozaligi ta'minlanadi, chunki bu jarayon spirtsiz ichimliklar ishlab chiqarish sanoatida ularning saqlash muddati va tozaligini ushlab turishda muhimdir. Bunday meva sharbatlari tarkibida pektin mavjud bo'lib, u odam ichak tizimidagi zararli mikroblar chiqarib yuborilishini ta'minlaydi. Shakar ishlab chiqarish texnologiyasida β- fruktofuranozidaza fermentini qo'llab turib, saxarozani yuqori temperaturada kislotali gidrolizlashda hosil bo'ladigan zararli oksimetilfurfurolsiz yuqori darajada gidrolizlashga erishish mumkin. Hozircha bu metoddan Moskvadagi Mantulina nomli shakar tozalash zavodida tajriba sifatida qo'llanilmoqda. Spirtli ichimliklar ishlab chiqarish sanoatida amilo- va proteolitik fermentlar preparatlarini qo'llab mahsulotning unumini 90%ga yetdi. Bunda solod(yanchilgan g'alla)ning ko'p qismi ferment preparati bilan almashtiriladi va natijada ko'plab miqdorda g'alla donlarini tejash va kraxmalning yo'qotilish chiqimini pasaytirishga erishildi. Alkogolsiz ichimliklar va pivo ishlab chiqarish sanoatida kompleks preparatlar - amilolitik ,proteolitik fermentlar va sellyulazalardan foydalaniladi. Buning natijasida ekish uchun mo'ljallangan arpa ...

Joylangan
13 Sep 2023 | 19:30:06
Bo'lim
Biologiya
Fayl formati
zip → docx
Fayl hajmi
32.71 KB
Ko'rishlar soni
186 marta
Ko'chirishlar soni
14 marta
Virus yo'q.
VirusTotal da tekshirish
O'zgartirgan san'a:
28.03.2025 | 00:26
Arxiv ichida: docx
Joylangan
13 Sep 2023 [ 19:30 ]
Bo'lim
Biologiya
Fayl formati
zip → docx
Fayl hajmi
32.71 KB
Ko'rishlar soni
186 marta
Ko'chirishlar soni
14 marta
Virus yo'q.
VirusTotal da tekshirish
O'zgartirish kiritilgan:
28.03.2025 [ 00:26 ]
Arxiv ichida: docx