Yem-xashak o'tlar. Bedaning ahamiyati, biologiyasi va yetishtirish

Yem-xashak o'tlar. Bedaning ahamiyati, biologiyasi va yetishtirish

O'quvchilarga / Botanika
Yem-xashak o'tlar. Bedaning ahamiyati, biologiyasi va yetishtirish - rasmi

Material tavsifi

Yem-xashak o'tlar. Bedaning ahamiyati, biologiyasi va etishtirish texnologiyasi. Tamaki -biologiyasi va etishtirish texnologiyasi Reja: 1. Yem-xashak o'tlarining ahamiyati, biologik guruhlari. 2.Bedaning ahamiyati, tarqalishi, hosildorligi. 3.Bedaning biologik xususiyatlari va navlari. 4.Bedaning o'tmishdoshi, yerga ishlov berish, o'g'itlash tizimi. 5.Bedaning eqish me'yori, muddati, usuli. 6.Ekinlarni paprvarishlar va hosilni yig'ib olish. 7. Bedaning xar urimini bir xil rivojlanish davrida urish mumkinmi ? 8.Urug olish uchun bedaning Qaysi urimini koldirish kerak 9.Bedadan silos tayyorlash mumkinmi 10.ahamiyati, tarqalishi, hosildorligi. 11. Sistematikasi, biologik xususiyati va 1. Tamaki bargidan sigaret, papiros, sigara, sakich va xidlaydigan mahsulot ishlab chiqiladi. Barg tarkibida: 1-4% nikotin, 1%efir moyi, 4-7% smola, 7-10% oqsil, 4-13% karbon suvlari, 13-15%kul mavjud. Tamaki mahsulotining xidi, xushbuyligi smola va efir moyiga bog'liq. Vatani-Markaziy va Janubiy Amerika. Yer yuzidaekin maydoni 4,75 mln.ga. Eng ko'p ekadigan davlatlar - bu Xitoy,Hindiston, Braziliya. O'zbekistonda Samarkand viloyatining Urgut tumanida 8 ming ga maydonga ekiladi, hosili 2-3,5 t ga. 2. Tamaki So1anaseae oilasiga, Nicotiana avlodiga mansub. Bu avlodning 2-ta turi mavjud: 1N.taЬasin-tamaki va 2.N. gistisa maxorka. Maxorqadan cheqiladigan maxorka, limon kislotasi va nikotin ishlab chiqiladi. Tamaki navlari papiros va sigareta guruhlariga bo'linadi. Papiros guruhi sharq va Amerika turlariga bo'linadi. O'zbekistonda tamaqining xushbuy va skelet navlari ekiladi. Tamaki bir yillik o'simlik bo'lib ildizi uk ildiz, yerga 2,5- gacha chuqur kirib boradi. Poyasi tik o'sadi, yumalok uchi shoylangan bo'ladi, buyi 1- gacha etadi. Barglari yirik bandli yoki bandsiz cheti tekis, oval shaklda, tuxumsimon yoki ellepsimon, uchi o'tkir, yuzasi sillik yoki gadir budur bo'ladi. Bir tup o'simligida 25-50 ta gacha va undan ko'pbarg bo'ladi. Barglar va poyasi yopishkok kalta tuk bilan koplangan. Guli ikki jinsli uzidan xam chetdan changlanishi mumkin. Urugi jigar rang, mayda 100 donasining vazni 0,05-0,12g 1.Tamaki shartli rivojlanish davri. 2.O'simlikni shakllanishi dalaga o'tkazilgan so'ng 10-12 kun utgach boshlanadi 40-50 kun davom etadi. 3.Gullash davri guncha hosil bo'lgandan keyin 2-10 kunda gullaydi, 30-35 kun davom etadi. 4.Urugni shakllanishi va pishishi guldan keyin 20-22 kunda tulik pishadi. 5.Barglarini shakllanishi va pishishi barg kuchat davrida boshlanadi dalada xam davom etib gunchalashga 5-10 kun kolganda 3-5 ta barg o'sish nuqtasida tup bo'lib chiqadi, barg hosil bo'lishidan tula shakllangunga 25-30 kun utadi. Tamaki yorugsevar, qisqa kun o'simligi, urugi 10-12°S unib chiqadi. Muqobil harorat 25-30°S, maysasi 2°S nobud bo'ladi. Tamaki namsevar, transpiratsiya koefitsienti 500- teng. Tamaki toza, unumdor erlarga ekiladi, rN 6,5-7,0. Ogir loyli, shurlangan, botkoklangan tuproqlarda ekilmaydi. Tamaqining usuv davri ikki bosqichga bo'linadi: 1.kuchat davri-35-45 kun davom etadi, 5-6 barg rivojlanadi, buyi 14- bo'ladi, 2. dala davri 80-120 ...


Ochish
Joylangan
Bo'lim Botanika
Fayl formati zip → docx
Fayl hajmi 20.96 KB
Ko'rishlar soni 220 marta
Ko'chirishlar soni 10 marta
O'zgartirgan san'a: 28.03.2025 | 09:30 Arxiv ichida: docx
Joylangan
Bo'lim Botanika
Fayl formati zip → docx
Fayl hajmi 20.96 KB
Ko'rishlar soni 220 marta
Ko'chirishlar soni 10 marta
O'zgartirish kiritilgan: Arxiv ichida: docx
Tepaga