Fermentlar tuzilishi, xususiyati va ta'sir etish mexanizmi slayd

Fermentlar tuzilishi, xususiyati va ta'sir etish mexanizmi slayd

O'quvchilarga / Kimyo
Fermentlar tuzilishi, xususiyati va ta'sir etish mexanizmi slayd - rasmi

Material tavsifi

Tibbiy va biologik kimyo kafedrasi Fan: Tibbiy kimyo 1- kurs Fermentlar tuzilishi, xususiyati va ta'sir etish mexanizmi. Ma'ruzachi: dotsent H.S Tojiyeva TOSHKENT 2016 ТOSHKENT TIBBIYOT AKADEMIYASI Kоrib chiqiladigan masalalar Fermentlarning umumiy xususiyatlari, spetsifikligi. Fermentlar ta'sir mexanizmi tоgrisida tushuncha. Fermentlar tasnifi va nomenklaturasi, оlchov birliklari. Izofermentlar, multifermentlar, kofaktorlar va kofermentlar. Fermentlar faolligining ingibitorlari. Dori vositalar - ingibitorlar sifatida. Fermentlar ta'sirining boshqarilishi. Fermentlar faolligini ontogenezda оzgarishi. Gоdaklarda fermentlar faolligining оziga xosligi. Klinik enzimologiya: enzimopatologiya, enzimodiagnostika va enzimoterapiya. Fermentlarni biokimyoviy tekshiruvlarda reagentlar sifatida ishlatilishi. ENZYMES are the specific fibers which are carrying out function of biological catalysts. Ferments differ from аnorganic accelerators the specific properties: 1. Rate of an enzyme catalysis much more above than аnorganic accelerators. 2. Ferments possess high specificity. Distinguish following kinds of specificity of ferments: Absolute specificity; Relative specificity; Stereochemical specificity. 3. Ferments catalyze chemical reaction in soft conditions: at usual pressure, low temperature. 4. Ferments are accelerators with adjustable activity. 5. Rate of an enzymatic reaction in direct ratio to quantity of ferment. Structura of ferments Simple ferments (Pepsinum, an amylase, Trypsinum) Complex ferments consist of 2 parts: an apoenzyme and a coenzyme The apoenzyme is responsible for specificity of ferment. The cofactor variates tertiary structure of protein, komplementar interaction of ferment with substrate and in enzymatic reactions (donor-acceptor) carries out function of substrate. The nomenclature of ferments The ferment name should include: - The substrate name - The coenzyme name - Phylum of catalyzed reaction L-laktat - NAD - an oxidoreductase THE NOMENCLATURE OF FERMENTS 1. Тravial or the working nomenclature 2. The regular nomenclature Code numbers of ferments: alcoholdegidrogenasa Alcohol-NAD-oksidoreduktaza 1.1.1.2 Lactatdegidrogenaza Lactate-NAD-oksidoreduktaza 1.1.27.3 Gliceraldegiddegidrogenaza Gliceraldegid-3-fosfate NAD-OKSIDOREDUKTAZA 1.2.1.12 Glutamatdegidrogenaza Glutamat:NAD-oksidoreductaza 1.4.1.3. FERMENTLAR - bu biologik katalizatorlik funksiyani bajaruvchi yuqori spetsifik oqsillardir. Fermentativ reaksiya tezligini oshirishning 2 yоli mavjud: Muxit xaroratini oshirish (molekulalar xarakatini tezlashishi va natijada YeS xosil bоlishini ortishi). Xarorat 10°S kutarilganda reaksiya tezligi 2 marotaba ortadi. Substratning energetik bayerini ferment ta'sirida pasayishi. Fermentlar anorganik katalizatorlardan quidagilar spetsifik xususiyatlari bilan farqlanadi: 1. Fermentativ reaksiya tezligi оta yuqori (1 molekula ferment 1 daqiqada 100 dan 36 million molekula substratni parchalay olishi mumkin). 2. Fermentlar yuqori spetsifiklikga ega. 3. Fermentativ reaksiyalar yumshoq sharoitda kechadi, ya'ni normal bosim, past haroratda (tahminan 37oS) va neytral muhitda. 4. Fermentativ reaksiya boshqariladi. 5. Fermentativ reaksiya tezligi ferment miqdoriga tоgri proporsional. Fermentlarning quidagi spetsifik turlari tafovut etiladi: absolyut spetsifiklik; absolyut-gurux spetsifikligi (bir xil tipdagi tuziliga ega bоlgan substratlar); nisbiy gruppa spetsifikligi (kimyoviy ...


Ochish
Joylangan
Bo'lim Kimyo
Fayl formati zip → ppt
Fayl hajmi 10.57 MB
Ko'rishlar soni 170 marta
Ko'chirishlar soni 30 marta
O'zgartirgan san'a: 29.03.2025 | 23:34 Arxiv ichida: ppt
Joylangan
Bo'lim Kimyo
Fayl formati zip → ppt
Fayl hajmi 10.57 MB
Ko'rishlar soni 170 marta
Ko'chirishlar soni 30 marta
O'zgartirish kiritilgan: Arxiv ichida: ppt
Tepaga