3 - Gidrolazalar sinfiga mansubligini bildiradi. 3.2. - Glikozivazalar kichik sinfi 3.2.1. - Glikozid gidrolazalar kenja sinfi 3.2.1.1. α- alfa amilaza(1,4 α -D glukon glukonagidrolaza yoki glukogenaza ) 3.2.1.2. β-betta amilaza(1,4 α-D glukona maltogedrolaza yoki glukogenaza, saxaragen amilaza) 3.2.1.3. γ-gamma amilaza( glukon 1,4 α-glukozdaza, amiloglukozidaza , exo 1,4 α-glukozidaza, glukoamilaza, lizosomal αglukozidaza, 1,4- α-D glukona glukogidrolaza) Amylase 3.2.1.1. K. S.Kirxgof 1814 yilda Peterburg fanlar akademiyasining haqiqiy azosi S. Kirxgof o'zining tajriba natijalarida unuvchi arpa tarkibida kraxmalni glyukozaga o'zgartiruvchi modda borligini bayon etdi. Bunday ko'rinishda Kirxgof birinchi bo'lib amilaza fermentini eritma holatda olgan. Tarkibida kalsiy tutgan metalloferment hisoblanadi. 1831-yilda Erxard Fridrix (1800-1837)kraxmalni gidrolizlaydi bu reaksyani fermentini ptealin deb ataydi. 1833 yilda fransuz kimyogarlari Anselm Paen va jan fransua Persolar Kirxgof usulida ajratilgan ferment preparatini spirt yordamida cho'ktirib kukun holatida olish mumkinligini ko'rsatishdi. Uni diastaza(amilaza) deb nomlashdi. 1862 yili yirik rus bioximiki A.Ya.Danilevskiy tomonidan pankreatit amilazasini tripsindan ajratib olindi. 1905-yilda sanoatlashtirilgan amilaza ishlab chiqarilish amalga oshirila boshlandi. α- amilaza olish uchun donador qo'ziqorin Aspergillus oryzae dan olina boshlandi Mexanizm ko'p bosqichli jarayon bo'lib, kraxmal (amilopektin)ning glikozagacha qaytarilishi yoki umurtqasizlarda bu jarayon glokigen hosil bo'lishi bilan tugaydi. Ushbu reaksiya bog'lari tanib olishda bu ferment kerakli bog' markazini tanlab oladi. Alfa amilaza kraxmal(amiloza)ni parchalashdan hosil bo'ladigan mahsulotlar maltorioza va maltoza yoki Amilopektinni parchalash natijasida oxirgi mahsulot glukoza va maltozagacha parchalaydi. Eng asosiy ovqat hazm qilish sistemasi fermenti pH 6,7-7.0 ni tashkil etadi beta-amilaza ( YeS 3.2.1.2 ) (alternativnie nazvaniya: 1,4-α- D glyukana maltohydrolase; glycogenase; saccharogen amilaza) takje sinteziruetsya bakteriyami , gribami i rasteniyami. Rabota s nevosstanavlivayushego kontsa, β-amilaza kataliziruet gidroliz vtorogo α-1,4 glikozidnoy svyazi, otshepleniya dvux edinits glyukozi ( maltozi ) v to vremya. Mevalar tami kelib shirin maza beradi. Juda ko'p mikroorganizmlar tarkibida bo'ladi. Shu mikroorganizmlardan ayrimlari oshqozon-ichak yo'llarida ham uchraydi. Optimalniy rN dlya beta-amilaza yavlyaetsya 4,0-5,0 γ-amilazi ( EC 3.2.1.3 ) (alternativnie nazvaniya: glyukan 1,4-α-glyukozidazi; amiloglyukozidaza; Exo-1,4-α-glyukozidazi; glyukoamilazi; lizosomalnaya α-glyukozidazi; 1,4-α- D glyukana glucohydrolase) rassheplyaet a (1-6) glikozidnix svyazey, a takje poslednyuyu alfa (1-4) glikozidnix svyazey na nevosstanavlivayushix kontseamilozi i amilopektina , poluchaya glyukozi . Γ-amilaza imeet naibolee kisluyu optimum rN vsex amilaz , tak kak ona yavlyaetsya naibolee aktivnim vokrug rN 3. Amiloza Makkajo'xori kraxmalida 85% Amiloza mavjud. Amilaza ushbu bog'ni tanib olib uzib tashlaydi. Amilaza xalq xo'jaligida muhim ahamiyatga ega. Chunki non mahsulotlari usiz shirin va mazali chiqmaydi. Qadim qadim davrlardan biri xamirturushda foydalanib kelinadi xamirturush tarkibida albatta amilaza mavjud bo'ladi. Bu fermentdan solingandan so'ng(droj) unning ko'p foizini blamizki kraxmal ...

Joylangan
11 May 2024 | 07:23:34
Bo'lim
Kimyo
Fayl formati
zip → pptx
Fayl hajmi
7.63 MB
Ko'rishlar soni
85 marta
Ko'chirishlar soni
5 marta
Virus yo'q.
VirusTotal da tekshirish
O'zgartirgan san'a:
29.03.2025 | 23:23
Arxiv ichida: pptx
Joylangan
11 May 2024 [ 07:23 ]
Bo'lim
Kimyo
Fayl formati
zip → pptx
Fayl hajmi
7.63 MB
Ko'rishlar soni
85 marta
Ko'chirishlar soni
5 marta
Virus yo'q.
VirusTotal da tekshirish
O'zgartirish kiritilgan:
29.03.2025 [ 23:23 ]
Arxiv ichida: pptx