Asosiy disaxaridlarning tarkibi, xususiyatlari va tabiatdagi tarqalishi (saxaroza, maltoza, laktoza, tsellobioza) Reja: 1. Disaxaridlar ( oligosaxaridlar ) 2. Saxaroza tarkibi, xususiyatlari va tabiatda tarqashi 3. Maltoza tarkibi, xususiyatlari va tabiatda tarqashi 4. Laktoza tarkibi, xususiyatlari va tabiatda tarqashi 5. Tsellobioza tarkibi, xususiyatlari va tabiatda tarqashi Bir molekula uglevod gidrolizidan 2 molekula monosaxarid hosil bo'ladigan moddalarga disaxaridlar deyiladi. Disaxaridlarga saxaroza, maltoza, laktoza va tsellobioza kiradi. Disaxaridlar suvda yaxshi eriydi, Shirin ta'mga ega. Ularning ko'pchiligi yaxshi kristallanadi va aniq molekulyar massaga ega. Disaxaridlar - glikozidli birikma bilan bog'langan ikkita monosaxarid. Maltoza, saxaroza va laktoza kabi disaxaridlar suyultirilgan kislotalar bilan yoki fermentativ ta'sir bilan qizdirilganda gidrolizlanadi va ularning monosaxarid tarkibiy qismlarini keltirib chiqaradi. Saxaroza glyukoza va fruktoza, maltoza ikkita glyukoza, laktoza esa galaktoza va glyukoza hosil qiladi. Saxaroza Qamish shikari yoki lavlagi shakari deb ataladi. Saxaroza o'simliklar dunyosida juda ko'p tarqalgan. Saxaroza eng zarur ozuqa bo'lib, inson hayotida katta ahamiyatga ega. Saxaroza disaxaridlar guruhiga mansub uglevod, rangsiz kristall modda. Fotosintezda o'simlik barglarida hosil bo'ladi. Saxaroza barg shirasi bilan birga poya, meva va ildizga oqib tushib to'planadi. Saxaroza qand lavlagida: 20-24% gacha Shakarqamish poyasida: 26% gacha bo'ladi. Suyuqlanish temperaturasi 185- 186°; 200° dan yuqori trada parchalanadi. Suvda yaxshi, spirtda yomon eriydi. Asosan, oziq-ovqat sanoatida, shuningdek, sirt faol moddalar olishda xom ashyo sifatida ishlatiladi Saxaroza struktura formulasi Maltoza Maltoza -solod qandi - tabiiy disaxarid; glyukozanit ikki qoldig'idan iborat. Undirilgan arpa, javdar va boshqa donlarda ko'p. Pomidorda, bir qancha o'simliklarning changi va gul shirasida ham topilgan. Suvda yaxshi eriydi, ta'mi shirin. Hayvon va o'simliklar organizmida kraxmal va glikogenning ferment ta'sirida parchalanishidan hosil bo'ladi. α-glyukozidaza yoki maltaza fermenti ta'sirida Maltoza glyukozaning ikki qoldig'igacha parchalanadi. Bu ferment odam va hayvonning hazm shirasida, undirilgan don, mog'or zamburug''lari, achitqilarda bo'ladi. Odam ichagining shilliq pardasida maltaza bo'lmasa, kishi Maltozani ko'tara olmaslikdek og'ir irsiy kasallikka yo'liqadi. Bunda bemorga Maltoza, kraxmal va glikogensiz yoki maltaza fermenti qo'shilgan ovqat beriladi. Laktoza Laktoza yoki sutdagi shakar galaktoza va glyukozadan iborat. Sutemizuvchilar sutida laktoza miqdori ko'p bo'lib, chaqaloqlar uchun foydali moddalar beradi. Ko'pgina sutemizuvchilar laktozani faqat go'dak davrida hazm qilishlari mumkin va ular yetuklashganda bu qobiliyatini yo'qotadilar. Darhaqiqat, voyaga etganida sut mahsulotlarini hazm qilishga qodir bo'lgan odamlar mutatsiyaga ega bo'lib, bunga imkon beradi. Shuning uchun juda ko'p odamlar laktoza toqat qilmaydilar; Odamlar, boshqa sutemizuvchilar singari, ushbu mutatsiya taxminan 100 yil oldin ba'zi populyatsiyalarda paydo bo'lguncha, laktozani go'daklik davrida hazm qilish qobiliyatiga ega bo'lmagan. Bugungi kunda laktoza toqat qilmaydigan odamlar soni populyatsiyalar orasida juda xilma-xil bo'lib, Shimoliy ...

Joylangan
11 May 2024 | 07:29:04
Bo'lim
Kimyo
Fayl formati
zip → pptx
Fayl hajmi
1.79 MB
Ko'rishlar soni
83 marta
Ko'chirishlar soni
6 marta
Virus yo'q.
VirusTotal da tekshirish
O'zgartirgan san'a:
29.03.2025 | 23:25
Arxiv ichida: pptx
Joylangan
11 May 2024 [ 07:29 ]
Bo'lim
Kimyo
Fayl formati
zip → pptx
Fayl hajmi
1.79 MB
Ko'rishlar soni
83 marta
Ko'chirishlar soni
6 marta
Virus yo'q.
VirusTotal da tekshirish
O'zgartirish kiritilgan:
29.03.2025 [ 23:25 ]
Arxiv ichida: pptx