Fermentativ kataliz. Fermentlar Reja: Fermentativ kataliz. Ferment kataliz kinetikasi. Fermentativ kataliz. Fermentlar biokatalizatorlar bo'lib, juda katta aktivlikka egadirlar, masalan, juda kam miqdorda (10-9-10-7 molyar) konstentrastiyali ferment qo'shilganda reakstiya tezligi 1010 marta chamasi oshadi. Shu bilan bir qatorda, ularning ahamiyatli xossalaridan biri substratini (reakstiyaga kirishayotgan moddaning) tuzilishiga nisbatan juda yuqori tanlovchanlik xossasidir; ko'p hollarda, bir ferment bitta ma'lum moddaning reakstiyaga kirishini tezlatadi, ularning boshqa hosilalarini va gomologlarini tezlatmaydi. Reakstiya ferment katalizatorini maxsus uchastkalaridagi aktiv markazlarda boradi. Fermentlarning yuqori molekulali birikmalari oqsillar bo'lib, bir-biri bilan peptid (amid) bog' bilan bog'langan aminokislotalardan iborat. Aktiv markazlar turli bioorganik moddalarning radikallaridan iborat bo'lib, bir-biriga yaqin joylashgan, adsorbistiyalangan substrat molekulalari bilan bir vaqtda birdaniga ta'sirlanishi qulay holatda joylashgan bo'lib, aktiv markazlarning soni juda ko'p bo'ladi. Ferment va ularning aktiv markazlari va uning ta'sir qilishi mexanizmi anchagina murakkab bo'lganligidan umumiy tasavvur berish bilan chegaralanamiz. Ferment kataliz kinetikasi. Ferment katalizda eng sodda sxema, ikki bosqichli sxema deb atalgan mexanizmdir. Shu sxemaning mexanizmi quyidagichadir. (XII.9) E- ferment, - substrat (reakstiyaga kirishuvchi modda) Ks - ferment substrat komleksining (ES) dissostialanish konstantasi. k2 ferment+substrat (ES) kompleksning (birinchi tartib bilan reakstiya parchalanib reakstiya mahsulot «R» ga va fermenti qaytadan (E) ajralib chiqish (regenerastiya) reakstiyasining tezlik konstantasi. ES-kompleksning hosil bo'lish reakstiyasining muvozanat konstantasi (Ks) (XII.10) E va S0 - boshlang'ich miqdorlar bo'lib, amalda [S0][E0] bo'ladi. Fermentning umumiy miqdori (E0): bo'ladi (XII.11) Ya'ni reakstiyaga kirishib kompleksdagi (ES) va ozod holdagi (reakstiyaga kirishmagan) miqdori (E) ning yig'indisiga teng. (XII.10) va (XII.11) tenglamalardan kelib chiqadi. Ferment subtrat kompleksining ajralish tezligi esa, reakstiya boshlarida S ning kam reakstiyaga kirishganini va tajriba uchun boshqa substrat ko'p miqdorda olinganini e'tiborga olib boshda olingan substrat miqdoriga nisbatan substratni reakstiya kirishgan miqdorini hisobga olmasa ham bo'ladi (S 0- S = S 0), ya'ni [S] = [S 0] deb qabul qilishi mumkin. (S 0) substratning umumiy (tajriba uchun olingan miqdori) va (XII.12) (XII. 12) tenglama, (XII. 9) - sxema bo'yicha boradigan fermenttativ reakstiya tezligi, substrat va fermentlarning dastlabki olingan miqdori bilan o'zgarishini ifoda qiladi va (XII. 12.) tenglama bu xil katalitik reakstiyaga ahamiyatli kattaliklar k2 va k 3 ni hisoblashga imkon beradi. Reakstiya tezligiga -ga reagentlarning miqdoridan (konstentrastiya) tashqari tajriba sharoitida mavjud har xil omillar ta'sir qiladi. Masalan muhitni rN sistema ingibatorlar (reakstiyani sekinlatuvchilar), aktivatorlar (reakstiyani tezlatuvchilar) mavjudligi, (XII.9) ko'rsatilgan yana boshqa qo'shimcha bosqichlar mavjudligi kabi omillar ta'sir qiladi. Bu xil omillar ta'sir qilmaydigan sharoitda olib borilgan va demak aktiv massalar ta'siri qonuniga muvofiq aniqlangan tezlik chin tezlik deyiladi, yuqorida ko'rsatilgan omillar ...

Joylangan
11 May 2024 | 07:33:23
Bo'lim
Kimyo
Fayl formati
zip → docx
Fayl hajmi
245.04 KB
Ko'rishlar soni
98 marta
Ko'chirishlar soni
5 marta
Virus yo'q.
VirusTotal da tekshirish
O'zgartirgan san'a:
29.03.2025 | 23:34
Arxiv ichida: docx
Joylangan
11 May 2024 [ 07:33 ]
Bo'lim
Kimyo
Fayl formati
zip → docx
Fayl hajmi
245.04 KB
Ko'rishlar soni
98 marta
Ko'chirishlar soni
5 marta
Virus yo'q.
VirusTotal da tekshirish
O'zgartirish kiritilgan:
29.03.2025 [ 23:34 ]
Arxiv ichida: docx