Fermentlarning reaksiya tezligiga ta'sir etuvchi omillar va faolik markazi

Fermentlarning reaksiya tezligiga ta'sir etuvchi omillar va faolik markazi

O'quvchilarga / Kimyo
Fermentlarning reaksiya tezligiga ta'sir etuvchi omillar va faolik markazi - rasmi

Material tavsifi

Fermentlarning reaktsiya tezligiga ta'sir etuvchi omillar va faolik markazi Reja: Substrakt kontsentratsiyasining ta'siri. Vodorod ionlarining kontsentratsiyasining ta'siri Temperatura tasiri. Spetsifik ingibitorlar ta'siri. Fermentlarning faol markazi Enzimatik reaktsiyaning kechikishiga bir kator omilar ta'sir kursatadi. Substrakt kontsentratsiyasining ta'siri. Yukorida keltirilgan dalilarga kura, ferment ta'sirining tezligi ferment mikdoridan ancha yuksak kontsentratsiyasi talab substrakt kompleksining kontsentraktsiyasiga boglik. Fermentning maksimal ta'siri uchun substraktning katta, odatda, organizimda uchraydigan kilinadi. Binobarin, fermentlarning organizimda ta'siri eksperemental sharoitdagiga konuni buycha dissotsiatsiyalanganligidan substrakning yukori kontsentratsiyasi uning dissotsiyatsiyasini bosib turadi. Vodorod ionlarining kontsentratsiyasining ta'siri. Enzimlarning katalitik faoligi muxit рН iga boglik. Xar bir enzim, odatda рН ning ma'lum chegarasida, aksari, tor chegarasida maksimal faollikka ega buladi. рН ning kataligi fermentlarning рН optimumi deyladi. Enzim optimumga yakin рН chegarasida xam ta'sirini yukotmaydi, lekin uning faoligi pasayib ketadi. Masalan, sulak amilazasining aktivligiga рН ning ta'siri egri chizik bilan tasvirlanadi. Proteologik fermentlar xam ma'lum рН chegarasida faol bulib, masalan, pepsin 1,5- 2,5 orasida tebranadigan optimumga ega, shi bilan birga, turli oksilarga nisbatan optimumi farkli ekanligi aniklangan. Fermentlarning ma'lum рН chegarasiga maksimal faolikka ega bulishi, ularning oksillarga xos tabiatidan kelib chikadi. Fermentlar barcha oksilar kabi, amfoter elektrolitik bulganidan muxim рН iga karab turli ion shakilarida mavjud buladi. Temperatura tasiri. Ximiyaviy reaktsiya tezligiga temperatu-raning uzgarishi katta ta'sir kursatadi va kupincha, temperatura kutarilishi bilan reaktsiya sur'ati ortadi. Fermentativ reaktsiyalar xam mana shu ummumiy koydalarga buynsinadi. Ammo fermentlar oksil modda bulib, yukori temperaturada denaturatsion uzgarishlarga uchraganidan temperatura kutarilishi bilan, bir tomondan, reaktsiya tezlashsa, ikkinchi tomondan, ferment buzilib, uning faoligi yukola boradi. Tamperatura 100С ga kutarilganda ximiyaviy reaktsiyaning tezligi taxminan 2-3 marta ortishi ma'lum. 20-300С da aksari enzimatik reaktsiyalarning temperatura koffitsenti 2-3teng buladi: Q10= vt +10vt Spetsifik ingibitorlar ta'siri. Fermentativ reaktsiya bir kator ximiyaviy moddalar ta'sirida ingibirlanishi mumkin. Bunday moddalar oksilarga ta'sir etib, ularning konformatsiyasini buzadigan denaturatsiyaga sababchi buladi va xar xil fermentlarni tormozlaydi. Masalan, ogir meral tuzlari (Ag+, Cu2+, Pb2+) formaldigid, SH grupasi bilan reaktsiyaga kirishadigan brikmalar, (iprit, xlormerkuriy-benzoat) alkoloid reaktivlar (tannin, piktan kislota, fosfovolframat kislota va boshkalar), umuman, oksil strukturasini uzgartirish, ularni chuktrish tufayli mana shunday ta'sir kursatadi. Bu n o s p ye ts i f i k t o r m o t z l a n i sh d i r. Bir kator brikmalar borki, ular fakat ayrim fermentlarning faoligini tormozlaydi, odatda, ularning bunday ta'siri juda past kontsentratsiyada xam yuz beradi. Bunday moddalar s p ye ts i f i k i n g i b i t o r l a r bulib, ...


Ochish
Joylangan
Bo'lim Kimyo
Fayl formati zip → doc
Fayl hajmi 14.78 KB
Ko'rishlar soni 121 marta
Ko'chirishlar soni 9 marta
O'zgartirgan san'a: 29.03.2025 | 23:34 Arxiv ichida: doc
Joylangan
Bo'lim Kimyo
Fayl formati zip → doc
Fayl hajmi 14.78 KB
Ko'rishlar soni 121 marta
Ko'chirishlar soni 9 marta
O'zgartirish kiritilgan: Arxiv ichida: doc
Tepaga