Glukoza - fruktozali shinni olish

Glukoza - fruktozali shinni olish

O'quvchilarga / Kimyo
Glukoza - fruktozali shinni olish - rasmi

Material tavsifi

GLUKOZA-FRUKTOZALI SHINNI OLISH Reja: Ugleodlar Glyukoza va fruktoza Sirop Uglevodlar Uglevodlarning umumiy formulasi C n (H2O) m barcha o'simlik va hayvon organizmlarining hujayralari va to'qimalarining bir qismi bo'lib, og'irligi bo'yicha Yerdagi organik moddalarning asosiy qismini tashkil qiladi. Uglevodlar o'simliklar quruq moddasining taxminan 80% va hayvonlarning taxminan 20% ni tashkil qiladi. O'simliklar fotosintez jarayonida noorganik birikmalar - karbonat angidrid va suvdan (CO 2 va H 2 O) uglevodlarni sintez qiladi: 6CO 2 + 6H 2 O yorug'lik, xlorofill → C 6 H 12 O 6 + 6O 2 Metabolizm jarayonida ular monosaxaridlarning alohida molekulalariga bo'linadi, ular ko'p bosqichli kimyoviy reaksiyalar jarayonida boshqa moddalarga aylanadi va oxir-oqibat karbonat angidrid va suvga oksidlanadi - hujayralar uchun yoqilg'i sifatida ishlatiladi. Glyukoza uglevod almashinuvining muhim tarkibiy qismidir. Qonda uning darajasining pasayishi yoki yuqori konsentratsiya va foydalanish mumkin emasligi bilan, diabet bilan bo'lgani kabi, uyquchanlik paydo bo'ladi, ongni yo'qotish (gipoglisemik koma) paydo bo'lishi mumkin. U meva va rezavorlarda mavjud bo'lib, energiya bilan ta'minlash va jigarda glikogen hosil bo'lishi uchun zarurdir (odamlar va hayvonlar uchun zahiraviy uglevod). Glyukoza C6H12O6 barcha monosaxaridlarning eng muhimi hisoblanadi, chunki u ko'pchilik dietali di- va polisaxaridlarning tarkibiy birligidir. Ichida juda ko'p glyukoza mavjud uzum sharbatida, shuning uchun glyukoza ba'zan uzum shakar deb ataladi. Asal asosan glyukoza va fruktoza aralashmasidan iborat. Glyukoza organizm tomonidan oson so'rilganligi sababli, u tibbiyotda yurak zaifligi, shok belgilari uchun mustahkamlovchi vosita sifatida qo'llaniladi, u qon o'rnini bosuvchi va zarbaga qarshi suyuqliklarning bir qismidir. Glyukoza qandolatchilikda (marmelad, karamel, gingerbread va boshqalarni tayyorlash), to'qimachilik sanoatida qaytaruvchi vosita sifatida, askorbin kislota ishlab chiqarishda boshlang'ich mahsulot sifatida, bir qator shakar hosilalarini sintez qilish uchun keng qo'llaniladi. Glyukoza fermentatsiyasi jarayonlari katta ahamiyatga ega. Shunday qilib, masalan, karam, bodring, sut tuzlanganda, glyukoza sut kislotasi fermentatsiyasi, shuningdek ozuqani silalashda sodir bo'ladi. Tabiatdagi kimyoviy reaksiyalarda glyukoza Alkogolli fermentatsiya mikroorganizmlar tomonidan amalga oshiriladigan biokimyoviy fermentatsiya reaksiyasi bo'lib, buning natijasida uglevodlar, asosan glyukoza, etanol va karbonat angidrid molekulalariga aylanadi. reaksiya kislorodsiz muhitda sodir bo'ladi va hujayrali nafas olishning bir turidir. Xulosa tenglama C 6 H 12 O 6 xamirturush 2C 2 H 5 OH + 2CO 2 Fruktoza C 6 H 12 O 6 eng keng tarqalgan uglevodlardan biridir asalda topilgan mevalar. Glyukozadan farqli o'laroq, u insulin ishtirokisiz qondan to'qima hujayralariga o'tishi mumkin. Shu sababli, fruktoza diabetga chalinganlar uchun eng xavfsiz uglevod manbai sifatida tavsiya etiladi. Saxaroza C 12 H 22 O 11 glyukoza va fruktoza molekulalari tomonidan hosil bo'ladi . Shakardagi saxaroza miqdori 99,5% ni tashkil qiladi. ...


Ochish
Joylangan
Bo'lim Kimyo
Fayl formati zip → pptx
Fayl hajmi 1.7 MB
Ko'rishlar soni 81 marta
Ko'chirishlar soni 8 marta
O'zgartirgan san'a: 29.03.2025 | 23:37 Arxiv ichida: pptx
Joylangan
Bo'lim Kimyo
Fayl formati zip → pptx
Fayl hajmi 1.7 MB
Ko'rishlar soni 81 marta
Ko'chirishlar soni 8 marta
O'zgartirish kiritilgan: Arxiv ichida: pptx
Tepaga