Spirtli bijg'ish. Kerakli asbob va reaktivlar: bijg'ituvchi nay, hovoncha, termostat, 50 ml li o'lchov tsilindri, voronka, filtr qog'oz, glyukozaning 5% li eritmasi, o'yuvchi natriyning 10% li eritmasi, Lyugol eritmasi. Glyukozaning anaerob parchalanishi barcha tirik organizmlarda pirouzum kislota hosil bo'lguncha asosan bir yo'nalishda ketadi. Hosil bo'lgan pirouzum kislota odam, hayvon va o'simlik organizmida sut kislotaga aylansa, ko'pchilik mikroorganizmlarda, masalan, pivo achitqisida avval yuqori aktivlikka ega bo'lgan dekarboksilaza fermenti ta'sirida dekarboksillanib, sirka aldegilga aylanadi. Hosil bo'lgan oraliq mahsulot alkogoldegidrogenaza fermenti ta'sirida NADNּĦ+ ishtirokida qaytarilib, etil spirtga aylanadi: Spirtli bijg'ishning oxirgi mahsulotlarini oddiy ximiyaviy reaktsiya yordamida aniqlash mumkin. Bijg'ish protsessi bijg'ituvchi trubkada (20-rasm) olib boriladi. Bijg'ish protsessida hosil bo'lgan SO2 ni aniqlash uchun trubkaga ma'lum miqdorda ishqor quyib, trubka og'zi berkitilsa, karbonat angidrid natriy gidroksid bilan reaktsiyaga kirishgani uchun vakuum hosil bo'ladi. Spirtni aniqlashda esa yodoform hosil bo'lish reaktsiyasidan foydalaniladi: CH3CH2OH+4I2+6NaOH→CHI3+5NaI+HCOONa+5H2O Ishning bajarilishi. 1 g achitqi 25-30 ml 5% li glyukoza yoki saxaroza eritmasi bilan chinni hovonchada bir xil massa hosil bo'lguncha maydalanadi, tayyor bo'lgan aralashma bjg'ituvchi trubkaning boshi berg qismi to'lguncha quyiladi, kengaygan qismi ochiq qolishi kerak. so'ngra trubka 370С li termostatga 30-60 minut qo'yiladi va vaqti-vaqti bilan kuzatib turiladi. Bijg'ituvchi trubkaning berk tomoni yarmiga qadar gaz bilan to'lgandan keyin, termostatdan olinadi. СО2 hosil bo'lganligini aniqlash. Ajralib chiqqan gaz karbonat angidrid ekanligini aniqlash uchun trubkaning kengaygan qismi 10% li o'yuvchi natriy eritmasi bilan to'ldiriladi va trubka og'zini barmoq bilan berkitgan holda yaxshilab chayqatiladi. SO2 ishqor bilan shiddatli reaktsiyaga kirganligi sababli, trubkada vakuum paydo bo'lib barmoqni so'radi. Etil spirt hosil bo'lganligini aniqlash. Bijg'ituvchi trubkadagi aralashma filtrlanib, filtratdan probkaga tomchi eritma quyiladi, uning ustiga shuncha miqdorda lyugol eritmasidan qo'shiladi. Hosil bo'lgan aralashma bir oz qizdirilsa, yodoformga xos hid seziladi. LIPIDLAR ALMASHINUVI Lipidlar eng kontsentrlangan energiya manbai bo'lib, odam va hayvonlar energetik ehtiyojining 13 dan yarmigacha bo'lgan qismi yog' va yog'simon moddalarning oksidlanishi hisobiga qoplanadi. Tirik organizm o'zining normal rivojlanishi uchun ovqatning muhim tarkibiy qismlari-vitaminlar, to'yinmagan yog' kislotalarini asosan lipidlar bilan birgalikda oladi. Lipidlar biologik manbalar strukturaviy tarkibiy qismlarining asosini tashkil qiladi. Ular gidrofob xossaga ega bo'lganligi uchun organizmda bo'kmaydi, kam hajmni egallaydi, shu sababli rezerv energetik material sifatida to'planadi. Lipidlar organizmda eng harakatchan moddalar bo'lib, hujayra, to'qima yoki butun organizm ehtiyojiga bog'liq ravishda parchalanib yoki sintezlanib turadi. O'simliklarda, shuningdek hayvon va odamlarda ham yog'lar asosan uglevoddan hosil bo'ladi. Yog'larning to'planishi uglevodlarning kamayishiga olib keladi. Masalan, yong'oqning pishib yetilmagan mevalarida 3% yog', 21% kraxmal, pishganlarida esa 62% yog', 2,6% kraxmal topilgan. Hozirgi kunda lipidlarning yangi ...

Joylangan
11 May 2024 | 08:07:50
Bo'lim
Kimyo
Fayl formati
zip → doc
Fayl hajmi
9.79 KB
Ko'rishlar soni
106 marta
Ko'chirishlar soni
7 marta
Virus yo'q.
VirusTotal da tekshirish
O'zgartirgan san'a:
30.03.2025 | 00:14
Arxiv ichida: doc
Joylangan
11 May 2024 [ 08:07 ]
Bo'lim
Kimyo
Fayl formati
zip → doc
Fayl hajmi
9.79 KB
Ko'rishlar soni
106 marta
Ko'chirishlar soni
7 marta
Virus yo'q.
VirusTotal da tekshirish
O'zgartirish kiritilgan:
30.03.2025 [ 00:14 ]
Arxiv ichida: doc