Kukun dorilar tarifi, tasnifi. Umumiy tayyorlash bosqichlari. Dorixonada kukun dorilarni tayyorlash

Kukun dorilar tarifi, tasnifi. Umumiy tayyorlash bosqichlari. Dorixonada kukun dorilarni tayyorlash

O'quvchilarga / Tibbiyot
Kukun dorilar tarifi, tasnifi. Umumiy tayyorlash bosqichlari. Dorixonada kukun dorilarni tayyorlash - rasmi

Material tavsifi

Kukun dorilar ta'rifi, tasnifi. Umumiy tayyorlash bosqichlari. Dorixonada kukun dorilarni tayyorlash Reja : Poroshoklarning ta'rifi va tasnifi 1. Poroshoklarning umumiy tay rlash bosqichlari. 2.Qiyin maydalanadigan moddalar bilan poroshoklar tayyorlash. 3. To'zg'uvchi moddalar bilan poroshoklar tayyorlash. 4. Bo'yovchi moddalar bilan poroshoklar tayyorlash. 5. Ekstraktlar bilan poroshoklar tayyorlash : a) quyuq ekstraktlar bilan poroshoklar tayyorlash. b) quruq ekstraktlar bilan poroshoklar tayyorlash. v) suyuq ekstraktlar bilan poroshoklar tayyorlash. 6. Efir moylari qo'shib poroshoklar tayyorlash. 7. Suyuqliklar bilan poroshoklar tayyorlash. 8. Triturat tayyorlash. 9. zaharli va kuchli ta'sir etuvchi moddalar bilan poroshoklar tayyorlash. 10. Poroshoklarning sifatini tekshirish. :Dorixona sharoitida poroshoklarning ahamiyati, egallagan o'rni, tayyorlash texnologiyasi haqida ma'lumot berish. Poroshoklar, kukun dorilar, elaki dorilar deb nomlanishi Ibn Sino asarlarida keltirilgan nomda talqin etilishi u dori shaklini asosiy ko'rsatkichi sochiluvchanligini ifodalaydi. Elaki dorilar elanadigan xususiyatiga yani sochiluvchan xususiyatiga ega bo'lishi bilan bir qatorda har bir istemol turiga qarab har xil maydalikda maydalab, elab tayyorlanishi zarur bo'lganligi uchun ham elaki dori deb yuritiladi. Poroshoklar deb, bir yoki bir necha sochiluvchan dori moddalardan iborat bo'lgan, ichish va sirtga ishlatish uchun mo'ljallangan sochiluvchan tavsifga ega bo'lgan qattiq dori shakliga aytiladi. Poroshoklar qadimdan ishlatib kelingan dori shaklidir. Eramizdan 300 yil ilgari va hozirgi kungacha ular o'z mavqeini saqlab qolgan. Dorixonada umumiy retsepturaning 23-40 %ni tashkil etadi. Ishlatilishiga ko'ra: 1. Ichish uchun ishlatiladigan poroshoklar- pulveris pro usum internum. 2.Sirtga ishlatiladigan poroshoklar - pulveris pro usum externum deb atalib, ular bir necha guruhga bo'linadi. * sepmalar - sepish uchun ishlatiladi - Pulveris adspersorii. Zarracha- larning katta - kichikligi 0,1 mkm bo'lib, bolalar ...


Ochish
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → doc
Fayl hajmi 9.19 KB
Ko'rishlar soni 110 marta
Ko'chirishlar soni 11 marta
O'zgartirgan san'a: 31.03.2025 | 02:30 Arxiv ichida: doc
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → doc
Fayl hajmi 9.19 KB
Ko'rishlar soni 110 marta
Ko'chirishlar soni 11 marta
O'zgartirish kiritilgan: Arxiv ichida: doc
Tepaga