Mikroorganizmlarni o'stirishda modda almashinuv jarayonlari

Mikroorganizmlarni o'stirishda modda almashinuv jarayonlari

O'quvchilarga / Tibbiyot
Mikroorganizmlarni o'stirishda modda almashinuv jarayonlari - rasmi

Material tavsifi

Mikroorganizmlarni o'stirishda modda almashinuv jarayonlari Reja: Bioreaktorlarda modda alamashinish jarayoni va moddiy balans. Aerob va anaerob jarayonlar. Apparatlarda mikroorganizmlarning populyatsiyasi modda almashtirish jarayonisiz uchta fazani rivojlantirib bo'lmaydi, chunki reaksion muhit shulardan tashkil topadi: Qattiq (mikroorganizmlar), suyuq (oziqlantiruvchi muhit), gazsimon (aerob havo). Kletkalarga oziqlantiruvchi moddalarni va kislorodni olib keladigan va ularni oziq-ovqat metabolitini olib ketish ishi uchta fazalarning modda almashinuv jarayonida sodir bo'ladi. Kislorodni olib kelish (uning kam eritganligi uchun va har xil gazsimon metobolitlarni olib chiqib ketish, misol uchun: dioksid uglerodini (uglekisliy gazi), uzluksiz havoni, barbotaj yordamida ta'minlanadi. Modda almashinish jarayonini tezlashtirish uchun, reaksion muhitni almashtirishni ta'minlanadi, bularda ayrim xollarda ko'piklarni ko'p ajralib chiqishiga sabab bo'ladi. Mikroorganizmlarni olish sharoitini va o'sishini ta'minlash uchun quvvatni oziqlantiruvchi substratlarni oksidlanishidan olinadi. Bu jarayonlar ko'p pog'onali bo'lib, har xil katolik ferment sistemalarining ishtirokida kechadi. Oksidlanish jarayonlarining oxirgi natijasi elektronlarni oksidlangan substratdan oxirgi aktseptorga o'tkaziladi. Aktseptorlarning qanday tipiga qarab ikki xil turi ajralib turadi. Aerob aktseptor turi bu molekulyar kislorod bo'ladi va anaerob, bunda aktseptor rolini boshqa agentlar, organik moddalar to'yinmagan bog'lovchi xizmat qiladi. Oksidlantirish jarayonlarini turi, shu organizmga taalluqligi, fermentativ jarayonlarini tanlab olishiga bog'liq bo'ladi. Ikki tipdagi jarayonlarni olib bera oladigan katta gruppadagi mikroorganizmlar mavjud bo'lib, atrof muhitni muhofazasini qanday qilinishiga bog'liq bo'ladi (ular fakultativ mikroorganizmlar deb ataladi). Aerob yo'li energetik tomonidan afzalroqdir. Shuning uchun mikrobiologik sanoatda ishlatiladigan ko'pgina mikroorganizmlar aerob bo'ladi. Kultural suyuqliklarda kislorodnining erishi 6-8 gm 3 oshmaydi, aerob mikroorganizm kislorodni istemol qilishi 0,2-0,3 (m3s). Mikrobiologik sanoatda qoniqarli kulturlash jarayonini olib berish uchun kislorodni doimiy yetkazib berib turish kerak. Aeratsiya jarayonida kislorodni ...


Ochish
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → doc
Fayl hajmi 17.63 KB
Ko'rishlar soni 73 marta
Ko'chirishlar soni 5 marta
O'zgartirgan san'a: 31.03.2025 | 02:40 Arxiv ichida: doc
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → doc
Fayl hajmi 17.63 KB
Ko'rishlar soni 73 marta
Ko'chirishlar soni 5 marta
O'zgartirish kiritilgan: Arxiv ichida: doc
Tepaga