Pastalar - rasmi

Material tavsifi

Pastalar Reja Pastalar ta'rifi, tasnifi Pastalar tayyorlash texnologiyasi nomenklaturasi Pastalar sifatiga baho berish Pastalar Pastalar deb, tarkibida 25% va undan ko'p poroshoksimon moddalar bo'lgan hamda konsistensiyasi mazlarga nisbatan quyuqroq dori turiga aytiladi. Pastalar tayyorlanishi, tarkibiga kiradigan asoslar, ishlatilishi, berilishi va saqlanishiga ko'ra hamda ularga bo'lgan talablar jihatdan mazlardan xech qanday farq qilmaydi. Pastalar tarkibi xam ta'sir qiluvchi modda va asoslardan tashkil topgan. Pastalar oddiy sharoitda o'z shaklini saqlaydi, tana haroratda (370) yumshab suyuqlanadi. Pastalar mahalliy va umumiy ta'sir ko'rsatadi. Pastalarning organlarga ta'siri, ishlatilishi, konsistensiyasi ularni tayyorlash uchun ishlatiladigan asoslarning xususiyatiga boliq. Asoslar fizik-ximiyaviy xossalari jihatdan turlicha bo'lib, ularga qo'yiladigan talablar quyidagilardan iborat: -asoslar rangsiz, xidsiz bo'lishi kerak; -asoslar saqlanish vaqtida buzilmasligi kera; -pasta tarkibiga kiradigan modda bilan yaxshi aralashishi, reaksiyaga kirishmasligi, teriga tez va yaxshi surtiladigan bo'lishi kerak; -organizmga nisbatan indeffereti bo'lishi, yorulik va havo ta'sirida o'zgarmasligi, suv va sovun bilan oson yuvilishi, arzon va oson olinadigan bo'lishi kerak. Ammo bu talablarning shammasiga javob bera oladigan asos hozirga yo'q. Shuning uchun ko'ngillik talabga javob beradigan va xar-xil moddalar aralashmasidan iborat asoslar ishlatiladi. Agar retseptda qanday asos ishlatilishi ko'rsatilmagan bo'lsa XDF ga asosan vazelin olinadi. Vazelin (vaselinini). Suyuq va qattiq uglevodorodlarning tozalangan aralashmasi bo'lib, neftdan olinadi. Oq yoki sariq, xidsiz, cho'ziluvchan massa. Suvda erimaydi. Efir, benzin, xloroform, qisman apirtda eriydi, Suv bilan yomon aralashadi. Shuning uchun uni ko'pincha lanolin bilan birga ishlatiladi. Vazelin indefferent va barqaror bo'lganidan katta o'rin tutadi. Pastalarni tayyorlashda ularning tarkibiga kiradigan poroshoklarning xammasi xovonchada yaxshilab aralashtiib olinadi, so'ngra eritilgan asosning bir qismi bilan, keyin qolgan qismini 2-3 ...


Ochish
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → doc
Fayl hajmi 11.17 KB
Ko'rishlar soni 100 marta
Ko'chirishlar soni 5 marta
O'zgartirgan san'a: 31.03.2025 | 03:28 Arxiv ichida: doc
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → doc
Fayl hajmi 11.17 KB
Ko'rishlar soni 100 marta
Ko'chirishlar soni 5 marta
O'zgartirish kiritilgan: Arxiv ichida: doc
Tepaga