Pektin moddalari

Pektin moddalari

O'quvchilarga / Tibbiyot
Pektin moddalari - rasmi

Material tavsifi

Pektin moddalari Reja: 1. Pektin tavsifi. 2. Protopektin haqida ma'lumot. D-galakturin kislotasini olish sxemasi. 3. Amiloza va amilopektin molekulalarining tuzilishi. 4. Kraxmalning (amiloza, amilopektin) kimyoviy tarkibi. Pektin erigan holda xul meva va sabzavotlar sharbatida, erimagan protopektin xolida esa o'simliklar hujayralararo moddalarda va hujayra devori matritsasida uchraydi. Erimaydigan protopektin poligalakturin kislotaning metil efirlari hosilasi bo'lib, hujayra devorida galaktan va araban birikmalari xolida uchraydi. Z - arabinoza, D - galaktoza va L - ramnoza koldiklari D - galakturin kislota bilan asosiy zanjir tuzilishida ishtirok etadi. Protopektinning hosil bo'lishida pektin moddalari bilan tsellyuloza, Ca, Mg ishtirok etadi. Protopektin eruvchan pektinga unga suyultirilgan kislotalar va protopektinaza fermenti ta'sir ettirish yo'li bilan utadi. Protopektinning parchalanishi quyidagi usulda boradi. 2. Protopektin Suyultirilgan kislotalar → ↓← protopektinaza Protopektinning eruvchan pektinga aylanganligini mevalar pishganda kuzatiladi, yani mevalar yumshab, ularning mazasi shirin bo'lib, yaxshilanadi. Pektin moddalar kanopni qayta ishlashda katta ahamiyatga ega. Ularni ivtib qo'yilganda pektin moddalari ivish natijasida hosil bo'lgan fermentlar yordamida gidrolizlanishiga asoslangan. Buning natijasida kanop poyasi pustidan ajralishi va kanop tolalarini bir-biridan ajralishi ruy beradi. Eruvchan pektinning asosiy va muhim xususiyatlaridan biri uning kand va kislota ishtirokida kuyushkok moda, yani gel hosil qilishidir. hosil bo'lgan gelning tarkibini 0,2-1,5% pektin tashkil etadi. Pektinning bu xususiyatidan kandolat sanoatida juda keng foydalaniladi. Marmelad, jele, mevali karamel nachinkalari tayyorlashda foydalaniladi. Pektin moddalari odam organizmi uchun juda foydali. Ular ichak ishini boshqarib turadi. Ichakka tushgan zaharli moddalarni masalan, simobli zaharlanishda ichakdan zaharli moddalarni olib chikib ketish xususiyatiga ega. Agar-agar-suv isitilganda erish xususiyatiga ega. Suvli eritmalari gel xolida soviydi. Shuning uchun bakteriologik ...


Ochish
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → doc
Fayl hajmi 10.47 KB
Ko'rishlar soni 80 marta
Ko'chirishlar soni 6 marta
O'zgartirgan san'a: 31.03.2025 | 03:29 Arxiv ichida: doc
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → doc
Fayl hajmi 10.47 KB
Ko'rishlar soni 80 marta
Ko'chirishlar soni 6 marta
O'zgartirish kiritilgan: Arxiv ichida: doc
Tepaga