Talabalarga aminokislotalar, aminokislotalarni ajratib olish usullari haqida tushuncha berish

Talabalarga aminokislotalar, aminokislotalarni ajratib olish usullari haqida tushuncha berish

O'quvchilarga / Tibbiyot
Talabalarga aminokislotalar, aminokislotalarni ajratib olish usullari haqida tushuncha berish - rasmi

Material tavsifi

Talabalargaaminokislotalar, aminokislotalarniajratibolishusullarihaqidatushuncha berish Reja: 1. Aminokislotalarning ozik-ovqat sanoatida qo'llanilishi. 2. Aminokislotalarni ajratib olishning asosiy usullari. 3. Aminokislotalarni mikrobiologik sintez orqali olish usullari. 4. Immobillangan ferment ishtirokida aminokislotalar olish usullari. 5. Aminokislotalarning inson organizmdagi roli. Aminokislotalar 2 asosiy guruhga bulinadi: 1. proteinlilar (oqsil tarkibiga kiruvchi) 2. proteinemas (oqsil sintezida ishtirok etmaydigan) Shu tarikada aminokislotalar organizmda oqsil sintezida katnashadilar. Organizmda aminokislotalar ko'p miqdorda 300 ga yaqin turi uchraydi, lekin ularning ichida asosiy bo'lgan 20 ta aminokislotalar bo'lishi lozim deb topilgan, bularsiz organizmda oqsil sintezi sodir bulmaydi. Bu 20 ta aminokislotalar organizmda eng zarur birikmalardir. Organizmda - almashinadigan va almashilmaydigan aminokislotalar uchraydi. Oxirgi yillarda tibbiyotda va xalq xo'jaligida turli xil aminokislotalardan keng kulamda kullanilmokda. Bazi ozik-ovqat va o'simlik don mahsulotlari o'z tarkibida kerak bo'lgan miqdorda almashmaydigan aminokislotalar, xususan lizin saklamaydi. Bunday mahsulotga bugdoy, jo'xori, guruch va boshqalar kiradi. Sanoatda em-xashak ishlab chiqarishda, tarkibiga aminokislotalar kiritiladi. Bundan tashqari ozik-ovqat sanoatida, ozik-ovqat mahsulotlarini kadoklashda plyonka sifatida ishlatiladi. Yaponiyada aminokislotalar ozik-ovqat sanoati uchun 65%, chorvachilik uchun 18%, tibbiyot uchun 15 % va boshqalar uchun 2 % to'g'ri keladi. hozirgi kunda dunyo bo'yicha aminokislotalar ishlab chiqarish, yiliga bir necha million tonnani tashkil qiladi. Dunyoda ko'p miqdorda glutamin kislota, lizin, metianin, asparagin kislota va glitsin ishlab chikarilmokda. Aminokislotalarni ajratib olishning asosiy usullari kuyidagilardan iborat: 1. o'simlik xom-ashyosidan oqsil gidrolizatlaridan ekstraksiya olish; 2. Kimyoviy sintez; 3. Usayotgan hujayradan, immobillangan ferment yoki mikrob hujayrasini kullab, mikrobiologik sintez orqali olish; 4. Mikroorganizmlardan ajratib olish. hozirgi vaqtda ko'p aminokislotalarni mikrobiologik sintez usuli bilan ajratib olish iqtisodiy foydali hisoblanadi. Aminokislotalarni mikrobiologik sintez yo'li ...


Ochish
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → doc
Fayl hajmi 12.25 KB
Ko'rishlar soni 98 marta
Ko'chirishlar soni 13 marta
O'zgartirgan san'a: 31.03.2025 | 04:21 Arxiv ichida: doc
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → doc
Fayl hajmi 12.25 KB
Ko'rishlar soni 98 marta
Ko'chirishlar soni 13 marta
O'zgartirish kiritilgan: Arxiv ichida: doc
Tepaga