To'g'ri ovqatlanishning amaliy asoslari

To'g'ri ovqatlanishning amaliy asoslari

O'quvchilarga / Tibbiyot
To'g'ri ovqatlanishning amaliy asoslari - rasmi

Material tavsifi

To'g'ri ovqatlanishning amaliy asoslari Prezidentimiz Islom Karimov rahnamoligida inson salomatligini asrash, oilalarda sog'lom turmush tarzini targ'ib etish, oziq-ovqat xavfsizligini ta'minlash xalqimizning uzoq umr ko'rish ko'rsatkichini oshirish maqsadida O'zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2015-yil 25-apreldagi O'zbekiston Respublikasi aholisining sog'lom ovqatlanishi sohasida amalga oshirilayotgan chora-tadbirlarni yanada takomillashtirish to'g'risidagi qarori qabul qilindi. To'g'ri ovqatlanishning asosiy printsiplari organizmning fiziologik talabiga ko'ra oziq - ovqat kimyoviy tarkibining mosligiga rioya qilishdan iboratdir. Bu printsiplarga rioya qilinmaslik funktsional o'zgarishlarga, patologik holatlarga va o'limga olib kеlishi mumkin. Ovqatlanish mosligini va biologik aktiv moddalar oqsil, yog', uglеvod, vitamin va minеral moddalarni organizmning yoshi, jinsi va umumiy hayot faoliyatiga qarab to'g'ri ta'minlash, ovqatlanish balanslarining asosiy printsiplari bo'lib hisoblanadi. To'g'ri ovqatlanish uzoq umr kechirishning muhim omilidir. Buyuk ajdodlarimiz bu xususda ko'plab qimmatli ma'lumotlar qoldirgan. Tib ilmining sultoni Abu Ali ibn Sino ta'limotida bu masalaga alohida e'tibor qaratilgan. Ulug' allomaning asarlarida qayd etilishicha, tansihatlikning asosiy tadbiri parhezdir. Bugungi kunda buyuk ajdodimiz o'gitlarining ahamiyati tobora ortib borayotir. Kam harakat, me'yoridan ortiq taom iste'mol qilish, pala-partish ovqatlanish ko'plab tibbiy-ijtimoiy muammolarga sabab bo'layotir. Buning oldini olish tibbiy-profilaktika xizmatini yanada rivojlantirish, ilm-fan izlanishlarini takomillashtirish, aholi o'rtasida sog'lom turmush tarzi targ'ibotini yanada kengaytirishni taqozo etmoqda Jahon sog'liqni saqlash tashkiloti tomonidan qabul qilingan sog'lom ovqatlanishning o'n ikki tamoyili ichida ushbu jihatlar o'z ifodasini topgan. Oziq-ovqatlar xilma-xilligi, ovqatlanishda me'yorni saqlash, yog' va tuzni kam iste'mol qilish tavsiya etiladi. Choyni iloji boricha taom bilan birga iste'mol qilmaslik lozim. Ovqatdan bir-ikki soat keyin choy ichish sog'liq uchun foydalidir. Bunday tamoyillar aholi orasida keng targ'ib etilmoqda. Ba'zi oilalarda to'g'ri ovqatlanish tushunchasini yuqori kaloriyali ...


Ochish
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → pptx
Fayl hajmi 1.02 MB
Ko'rishlar soni 83 marta
Ko'chirishlar soni 3 marta
O'zgartirgan san'a: 31.03.2025 | 04:33 Arxiv ichida: pptx
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → pptx
Fayl hajmi 1.02 MB
Ko'rishlar soni 83 marta
Ko'chirishlar soni 3 marta
O'zgartirish kiritilgan: Arxiv ichida: pptx
Tepaga