To'g'ri va oqilona ovqatlanish. Parhez

To'g'ri va oqilona ovqatlanish. Parhez

O'quvchilarga / Tibbiyot
To'g'ri va oqilona ovqatlanish. Parhez - rasmi

Material tavsifi

to'g'ri va oqilona ovqatlanish. parhez Reja: 1. to'g'ri va oqilona ovqatlanish. 2. go'dak bolalarni ovqatlantirish. 3. qo'shimcha ovqat berish, sun'iy ovqatlantirish. 4. Bemorlarni ovqatlantirish. 5. ovqatlantirish usullari. 6. parhez stollari. to'g'ri ovqatlanish - miqdori va sifat jihatidan tula kimmatli, bir me'yordagi tartibga asoslanib,sog'lom odamlarning jinsini,yoshini mehnat turini va boshqa omillarini hisobga olgan holda odam organizmining hayot faoliyatini,qobiliyatini,tashqi muhitning salbiy omillariga nisbatan chidamini va yuksak himoya qobiliyatini ta'minlaydi. oqilona ovqatlanish. Vazn formulalari. 1-yoshgacha V=TV (600 yoki 500 XP ) P- bola oylari. 1-yoshdan sung: V=9+2 kg+P) P-bolaning yoshi. Katta yoshdagilar: Brok formulasi: V=B-100(155-165) V=B-100(165-175) V=B-110(175-katta) B-buy uzunligi. Bongrad ko'rsatkichi: NM BXKA 240 B-buy uzunligi, KA-ko'krak aylanasi, Kuper bo'yicha: erkaklar uchun=Buy(sm)x4 -128 x 0,453 2,54 ayollar uchun=Buy(sm)x3,5 -108 x 0,453 2,54 Odam ovqatga bo'lgan ehtiyojini odatda ozik-ovqat moddalari aralashmasi: oqsillar,yoglar,uglevodlar,vita'minlar,mineral tuzlar va suvdan iborat ovqat mahsulotlari hisobiga kondiradi. Kunlik ovqat ratsionining energetik kimmati va sifatiy tarkibi talaygina xollarga bog'liq bo'lib,bulardan odamning yoshi,buyi va tana vazni,kasb-kori,fiziologik holati (masalan: homiladorlik,emizikli davr va boshqalar), sogligi va iqlim sharoitlarieng katta ahamiyatga ega. oqilona ovqatlanish uchun quyidagi shartlarga: ovqat ratsionining tegishli quvvat jihatiga. ovqat ratsionining tula sifatliligiga. to'g'ri ovqatlanish tartibiga Ozik-ovqat mahsulotlarining yaxshi saqlanishi va hazm bo'lishiga imkon beradigan sharoitlariga. Ozik-ovqat mahsulotlarini patogen organizmlardan zararlanmasligi va zaharli moddalar tushishidan extiyotlash uchun ularni ishlab chiqarishda,saqlash da va pishirishga tayorlashda sanitariya qoidalariga amal qilish lozim. Ratsionning energetik kimmati ovqat ratsionining tuyimliligi ovqatga baho berishda muhim miqdoriy kursatgich hisoblanadi. Organizm hayot faoliyati uchun sarflangan quvvatga ovqatning kaloriyasi muvofik bo'lishi kerak. Ozik -ovqat mahsulotlarining energiya kimmati ulardagi yog,uglevod va oqsil miqdoriga karab ...


Ochish
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → doc
Fayl hajmi 25.15 KB
Ko'rishlar soni 82 marta
Ko'chirishlar soni 6 marta
O'zgartirgan san'a: 31.03.2025 | 04:33 Arxiv ichida: doc
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → doc
Fayl hajmi 25.15 KB
Ko'rishlar soni 82 marta
Ko'chirishlar soni 6 marta
O'zgartirish kiritilgan: Arxiv ichida: doc
Tepaga