Oziq-ovqat va ozuqa mahsulotlari biotexnologiyasi faning ahamiyati va vazifalari

Oziq-ovqat va ozuqa mahsulotlari biotexnologiyasi faning ahamiyati va vazifalari

O'quvchilarga / Tibbiyot
Oziq-ovqat va ozuqa mahsulotlari biotexnologiyasi faning ahamiyati va vazifalari - rasmi

Material tavsifi

O'zbekiston RespublikaSI OLIY VA O'RTA MAXSUS TA'LIM VAZIRLIGI Toshkent KIMYo-TYeXNOLOGIYa INSTITUTI OZIQ-OVQAT mahsulotLARI TYeXNOLOGIYaSI fakultetI BIOTYeXNOLOGIYa kafedraSI OZIQ-OVQAT VA OZUQA mahsulotLARI BIOTYeXNOLOGIYaSI fanidan RYeFYeRAT MAVZU: OZIQ-OVQAT VA OZUQA MAHSULOTLARI BIOTYeXNOLOGIYaSI FANING AHAMIYaTI VA VAZIFALARI Bajardi: Azimov Sh. Tekshirdi: N.A.Xo'jamshukurov Toshkent-2013 Reja: 1.Oziq-ovqat va ozuqa mahsulotlari biotexnologiyasining rivojlanish tarixi va asosiy yo'nalishlari 2.Biotexnologiyaning imkoniyatlari 3.Biotexnologiyaning obyektlari 4.O'zbekistonda oziq-ovqat va oziqa mahsulotlari fanining rivojlanishida hissa qo'shgan olimlar Fanning har-hil tarmoqlari rivojlanib borishi bilan, inson salomatligi bilan u oziqlanayotgan mahsulotlar orasida uzviy bog'liqlik borligi tabora yorqinroq o'z aksini topib bormoqda. Hozirgi davrga kelib, oziq-ovqat mahsulotlari yoki ularninng tarkibiga kiruvchi alohida komponentlari ko'plab hastaliklarga sabab bo'lishi aniqlangan. Oziq- ovqat mahsulotlarini ishlab chiqarishda qo'llaniladigan yangi texnologik jarayonlar yoki yangi ishlanmalar sog'lom, yuqori sifatli oziq-ovqat mahsulotlari tayyorlash imkoniyatlarini yaratadi. Sog'lomlik bilan istemol mahsulotlari orasida mavjud bo'lgan o'zaro aloqa oziq- ovqat mahsulotlari tayyorlashning butunlay yangi yo'nalishi - «Funksional ozuqa» tayyorlash, ishlab chiqarish uchun to'rtki bo'ldi. Sog'lom ozuqa istemol qilish g'oyasi yangi bo'lmasdan, u o'tgan asrning 50-yillarida oziq-ovqat mahsulotlari tarkibini qayta ko'rib chiqish zarurligi haqidagi fikrlarning paydo bo'lishiga olib kelgan edi. Oradan ko'p o'tmay, 1960-yillarda «tabiatga qaytish» degan istiqlolli shiorlar paydo bo'lgan edi. Shundan keyin oziq-ovqat mahsulotlari tarkibiga kiruvchi: - xolesterin, yog'lar, shakar va tuzlarning miqdorini kamaytirish zarurligi isbotlab berilgan edi. Bu esa oziq-ovqat mahsulotlarini kaloriya miqdorini pasayishiga olib kelgan hamda istemol mahsulotlarini tayyorlashga ixtisoslashgan tashkilotlar mana shu ko'rsatmalarga rioya qilishga majbur bo'ldilar. Bugunga kelib, istemol mahsulotlariga bo'lgan talab biroz bo'lsada yana o'zgardi. Zamonaviy talablarga ko'ra, istemol mahsulotlari nafaqat sog'lom, balki u funksional bo'lishi, yani organizmga maqsadga yo'naltirilgan ...


Ochish
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → pdf
Fayl hajmi 149.22 KB
Ko'rishlar soni 104 marta
Ko'chirishlar soni 17 marta
O'zgartirgan san'a: 31.03.2025 | 03:26 Arxiv ichida: pdf
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → pdf
Fayl hajmi 149.22 KB
Ko'rishlar soni 104 marta
Ko'chirishlar soni 17 marta
O'zgartirish kiritilgan: Arxiv ichida: pdf
Tepaga