Sut va sut mahsulotlari ishlab chiqarish biotexnologiyasi

Sut va sut mahsulotlari ishlab chiqarish biotexnologiyasi

O'quvchilarga / Tibbiyot
Sut va sut mahsulotlari ishlab chiqarish biotexnologiyasi - rasmi

Material tavsifi

O'zbekiston RespublikaSI OLIY VA O'RTA MAXSUS TA'LIM VAZIRLIGI Toshkent KIMYo-TYeXNOLOGIYa INSTITUTI OZIQ-OVQAT mahsulotLARI TYeXNOLOGIYaSI fakultetI BIOTYeXNOLOGIYa kafedraSI OZIQ-OVQAT VA OZUQA mahsulotLARI BIOTYeXNOLOGIYaSI fanidan RYeFYeRAT MAVZU: Sut va sut mahsulotlari ishlab chiqarish biotexnologiyasi Bajardi: Azimov Sh. Tekshirdi: N.A.Xo'jamshukurov Toshkent-2013 Reja: 1.Laktozasiz sut olish texnologiyasi. 2.Sut zardobini qayta ishlash va qandli moddalar olish texnologiyasi. 3.Sut mahsulotlari ishlab chiqarish biotexnologiyasi 4. Sut-qatiq mahsulotlari ishlab chiqarishda foydalaniladigan mikroorganizmlar 1.Laktozasiz sut olish texnologiyasi. Laktoza - sut qandi organizmda laktaza fermenti tomonidan parchalanadi. Lekin bazi oranizmlar sut qandini hazm qila olmaydi. Odatda insonlarning ovqat hazm qilish tizimida laktaza ishlab chiqariladi va laktozaning hazm bo'lishini ta'minlaydi. Laktaza laktozani glyukoza va galaktozaga parchalaydi. Laktozaning hazm bo'lmasligining sababi laktaza fermentining organizmda kam miqdorda yoki umuman ishlab chiqarilmasligining genetik berilganligidir. Laktozani hazm qila olmaydigan insonlar nordon sut mahsulotlari: pishloq, qatiq, tvorog, yogurt istemol qila oladilar. Chunki sutning mikroorganizmlar yordamida ivitilishi natijasida sut qandi sut kislotaga aylanadi. Ammo sutdan umuman voz kechish maqsadga muvofiq emas, chunki sut tarkibida juda ko'p foydali (almashinmaydigan aminokislotala, vita'minlar, kaltsiy) moddalar tutadi. Shuning uchun laktozasiz sut ishlab chiqarishning bir necha usullari yaratilgan. 1-rasm. Laktozaning parchalanishi 1. Sut oqsili asosidagi aralashma Laktozasiz nordon sut mahsulotlari ishlab chiqarishning an'anaviy usuli mavjud. Buning uchun o'ziga xos tarkibdagi sutli aralashmani sutkislotali tomizg'i asosida ivitiladi. Bu aralashmaning tarkibi quyidagilardan iborat: oqsillar-sut oqsili kazetsit, yog'lar (o'simlik yog'lari), uglevodlar saxaroza, glyukoza, kraxmal, vita'minlar- A, Ye, V , V , RR, S, folatsin, pantoten kislota 1 2 D temir moddalari. 2, Achitqi sifatida atsidofil tayoqchalaridan foydalaniladi. Texnologiyasi quyida berilgan. 2-rasm. Laktozasiz nordon sut mahsulotlari ...


Ochish
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → pdf
Fayl hajmi 226.42 KB
Ko'rishlar soni 91 marta
Ko'chirishlar soni 29 marta
O'zgartirgan san'a: 31.03.2025 | 04:18 Arxiv ichida: pdf
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → pdf
Fayl hajmi 226.42 KB
Ko'rishlar soni 91 marta
Ko'chirishlar soni 29 marta
O'zgartirish kiritilgan: Arxiv ichida: pdf
Tepaga