Ovqatlanish gigiyenasi rivojlanishining asosiy bosqichlari

Ovqatlanish gigiyenasi rivojlanishining asosiy bosqichlari

O'quvchilarga / Tibbiyot
Ovqatlanish gigiyenasi rivojlanishining asosiy bosqichlari - rasmi

Material tavsifi

Ovqatlanish gigiyenasi rivojlanishining asosiy bosqichlari Ovqatlanish haqidagi fanning tarixi uzoq o'tmishga borib taqaladi. Buqrot, Galen, Aristotel, Abu Ali Ibn Sino va boshqa olimlarning asarlarida ovqatlanish haqidagi ma'lumotlar ming yillik tarixni qamrab oladi. Buqrot o'zining «Parhez haqida» deb atalgan asarida ovqatlanish haqida quydagilarni yozadi: Inson tomonidan istemol qilinadigan oziq-ovqat mahsulotlari va ichimliklar tarkibi xilma-xil. U yoki bu oziq - ovqat mahsulotlari tarkibini kuchaytirish yoki susaytirish mumkin . Istemol qilinadigan ovqat yoki ichimlik inson organizmiga uning jismoniy holatiga ta'sir ko'rsatadi . Bukrotning fikricha, qabul qilingan ovqatning miqdori odamning yoshiga vazniga, ob-havoga, yashash joyiga, yil fasliga bog'liq . Abu Ali Ibn Sino o'zining «Tib qonunlari» to'plamida ovqatlanish haqida juda yaxshi fikrlarni bildiradi - ki, bu fikirlar hozirgi zamonda ham o'z qiymatini yo'kotmagan. Abu Ali Ibn Sino har bir mahsulotga baho berib uning inson organizmiga ta'sirini o'rgangan. Uning fikricha, ovqat o'zining tarkibiga qarab inson organizimiga quydagicha ta'sir etadi: Sifat ta'siri . Modda ta'siri Ayrim substansiyalar ta'siri - zaharli moddalar, spirtli ichimliklar va boshqalar. Abu Ali Ibn Sino og'iz bo'shlig'i, hazm ishtaxa, ovqatlanish tartibi, suvning ahamiyati, bolalar ovqatlanishini tashkil qilish, qariyalar ovqatlanishiga bo'lgan talablar haqida bebaho fikrlarni bildirgan. Qadimgi Yunon faylasufi Sukrot ovqatlanish me'yori haqida shunday fikr bildiradi: «Inson ovqatlanish uchun yashamaydi, balki yashash uchun ovqatlanadi» degan edi. Sharqning mashxur olimlari Al Xorazmiy, Ar Roziy, Abu Rayxon Beruniy, Buxoriylar «Ovqatlanish madaniyati» haqidagi fikrlari bilan ovqatlanish gigiyenasi fanining rivojiga o'z xissalarini qo'shganlar. Chet mamlakatlarda Ovqatlanish gigiyenasi fanining rivojlanish tarixi. Rossiyada qadimiy ruxoniylar qo'lyozmalarida (1073-1076 yil ) bemorlar va sog'lom odamlar uchun sabzavotlarning ahamiyati bayon etilgan. M.V. ...


Ochish
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → docx
Fayl hajmi 31.93 KB
Ko'rishlar soni 237 marta
Ko'chirishlar soni 13 marta
O'zgartirgan san'a: 31.03.2025 | 03:23 Arxiv ichida: docx
Joylangan
Bo'lim Tibbiyot
Fayl formati zip → docx
Fayl hajmi 31.93 KB
Ko'rishlar soni 237 marta
Ko'chirishlar soni 13 marta
O'zgartirish kiritilgan: Arxiv ichida: docx
Tepaga