MAVZU: MAKTAB HUDUDIDA XODIMLAR VA O'QUVCHILAR UCHUN SOG'LOM OVQATLANISH SHAROITINI YARATISH I.Muommoning dolzarbligi Vazirlar Mahkamasining 2022-yil 25-avgustdagi 472-son qarori Qoraqalpog'iston Respublikasi va Xorazm viloyatida joylashgan umumiy o'rta ta'lim muassasalarida sog'lom ovqatlantirish tizimini yanada takomillashtirish chora-tadbirlari to'g'risida O'zbekiston Respublikasi Vazirlar Mahkamasining 2020 yil 20 avgustdagi «Ta'lim muassasalarida sog'lom ovqatlanish shart-sharoitlarini yaxshilash bo'yicha chora-tadbirlar to'g'risida»gi qarori Iqtisodiyotni modernizatsiyalash sharoitida xodimlarning va o'quvchilarning ta'lim muassasalarida belgilangan o'quv dasturlarini sifatli bajarilishida va to'liq o'zlashtirishida to'g'ri va sifatli ovqatlanishga rioya qilishi muhim sanaladi. Mavzuga oid me'yoriy hujjatlar: Muammoning hal etish sabablari: II.Mavzuga oid adabiyotlar tahlili: -Sodiqov K.S. O'quvchilar ovqatlanish gigiyenasi T, O'qituvchi 2023 y. -Sharipova D.D., Vohidova R.T. O'quvchilar toliqishining oldini olish. T.Mеditsina 2022 yil. -Qodirov U. Odam fiziologiyasi T. 2018 yil. - Internet ma'lumotlari Vikipediya, ochiq ensiklopediya, ww.pedagog.uz ta'limtizimi II.Mavzuga oid adabiyotlar tahlili: Yuqoridagi adabiyotlarni va qo'llanmalarni o'qib shunday xulosa chiqardim, Bir qator olimlarning fikriga ko'ra, jismoniy salomatlik 50% odamning hayot tarziga bog'liq bo'lib, u ovqatlanish tartibini ham o'z ichiga oladi. Abu Ali Ibn Sinoning fikricha- Sog'likni saqlashning butun tadbiri bu- badan tarbiya, to'g'ri ovqatlanish va uyqu deganlar II.Maqsad: Mavzuni o'rganishdan asosiy maqsad O'quvchilarning puxta bilim olishida, har tomonlama sog'lom va barkamol bo'lib o'sib-ulg'ayishida to'g'ri ovqatlanishning ahamiyati beqiyos. Qolaversa ularga ta'lim-tarbiya beradigan pedagog hodimlarning ham vaqtida ovqatlanish ishning unimdorligini oshirishiga katta hizmat qiladi. IV. V a z i f a : Maktab oshxonasida sog'lom ovqatlanish variantlarini amalga oshirish strategiyalari Maktab oshxonalarida sog'lom ovqatlanish variantlarini joriy etish xodimlar va o'quvchilar o'rtasida umumiy salomatlikni oshirish uchun juda muhimdir. Yangi meva, sabzavot va butun don kabi turli xil to'yimli tanlovlarni taklif qilish orqali biz sog'lom ovqatlanish odatlari uchun qulay muhit yaratishimiz mumkin. Suv iste'molini rag'batlantirish, shakarli ichimliklarni kamaytirish va porsiya o'lchamlari haqida xabardorlikni oshirish kabi strategiyalar maktab binolarini sog'lig'ini o'ylaydigan odamlar uchun markazga aylantirishga yordam beradi. V. Muommo yuzasidan xorijiy tajribalarni o'rganilganligi: Buyuk britaniyada Buyuk Britaniya - o'quvchilarni bepul ovqatlantirgan ilk mamlakat Maktabda ovqatlantirish tizimini joriy qilgan dunyodagi ilk davlat Buyuk Britaniya hisoblanadi. 1906 yilda hukumatning mahalliy hokimiyatga maktab o'quvchilarini bepul ovqat bilan ta'minlashni tavsiya etuvchi ilk qarori qabul qilingan. 1939 yildan maktab o'quvchilarini ovqatlantirish mamlakat budjeti hisobiga amalga oshirila boshlangan. Bunda asosan kambag'al toifadagi oila farzandlari bepul nonushta bilan ta'minlangan. VI. Qiyosiy tahlil: Amaldagi holat O 'zbekistonda Xorijda O'zbekistonda- Qoraqalpog'iston Respublikasi va Xorazm viloyati 1-4-sinf o'quvchilarini bepul nonushta yoki tushlik bilan ta'minlangan. Respublika byudjetidan mablag' ajratilib, nonushta bilan ta'minlash uchun tadbirkorlar shug'illanishadi. (Taomnomaga Bolichka, pecheniya, kekis, meva va ichimlik suvidan iborat ) Yaponiyada Agar oilada maktabdagi ...

Joylangan
11 Oct 2024 | 13:29:26
Bo'lim
Pedagogika
Fayl formati
zip → pptx
Fayl hajmi
1.43 MB
Ko'rishlar soni
42 marta
Ko'chirishlar soni
3 marta
Virus yo'q.
VirusTotal da tekshirish
O'zgartirgan san'a:
30.03.2025 | 16:18
Arxiv ichida: pptx
Joylangan
11 Oct 2024 [ 13:29 ]
Bo'lim
Pedagogika
Fayl formati
zip → pptx
Fayl hajmi
1.43 MB
Ko'rishlar soni
42 marta
Ko'chirishlar soni
3 marta
Virus yo'q.
VirusTotal da tekshirish
O'zgartirish kiritilgan:
30.03.2025 [ 16:18 ]
Arxiv ichida: pptx