Pazandalikda issiqlik ishlovi berish usullari

Pazandalikda issiqlik ishlovi berish usullari

O'quvchilarga / Fizika
Pazandalikda issiqlik ishlovi berish usullari - rasmi

Material tavsifi

Pazandalikda issiqlik ishlovi verish usullari Reja: Pazandalik fanining maqsad va vazifalari. Kaynatish, buglash, kovurish usullarida ishlov berish. Frityurda, dimlab, duxopkada pishirish. 4. Pishirishning erdamchi usullari, jazlash yordamida issiqlik ishlovi berish. 5. Xulosa Pazandalik fanining vazifasi ovqatlanish to'g'ri tashkil etish, kishilarni sogligini saqlash , mehnat kobilyatini oshirish va ularni yashashlarini uzaytirishdan iborat. Insonga tashqi muhitdan ijobiy ta'sir qiluvchi eng kuchli omil - ovqatdir. ovqatlar turli ozik mahsulotlardan tayerlanadi. Bu mahsulotlarga pazandalik ishlovi berilgach, ularda fizik-ximiyaviy o'zgarishlar sodir bo'ladi. Ana shu o'zgarishlar ovqatni hazm qilishda uzlashtirishda katta erdam beradi. Xar qanday masallikni lazzatli va foydali taomga aylantirish pazandaning mahoratiga bog'liq .Taom tayyorlash xam ilmga asoslangan bir san'atdir. Shunga ko'ra tayyorlangan xar qanday taomni ijod desa bo'ladi. Taomning yaxshi yoki yomom chiqishi oshpazning xafsalasiga bog'liq, kayfiyat va umuman ruhiy holatiga bolikdir. Ozik-ovqat mahsulotlariga ishlov berish taom tayyorlash ko'nikma malakalarini takomillashtirishda, lazatli taomlar tayyorlashda kuyidagilar nazarda tutilishi shart. Tayerlanadigan taomning yaxshi bilishning, me'yorini aniq belgilashni undan to'g'ri foydalanishni o'rganish zarur. Xar qanday taomga masallikni ortik xam emas, kam xam emas, me'yorida solish muhim ahamiyatga ega. ovqatni pishirishda tuzni xam, suvni xam bir marta solish kerak issiqlik ishlovi berish jarayonida ishlovning tartibini bilishni, tayer taomni bezab dasturxonga tortish va dasturxon tuzash qoidalarini o'rganish zarur. Taom tayyorlash ancha murakkab, nozik ish bo'lib u kishidan muayyan bilim, ishtiyok, amaliy tajriba, mahorat, epchillik, ozodalik va yuksak didni talab qiladi. Pazandalik - Ozik-ovqat tovarshunosligi ovqatlanish fiziologiyasi, sanitariya va gigiyena umumiy ovqatlanish korxonalarining jihozlanishi va boshqa sohalar bilan uzviy bog'liqdir. ovqatlanish fiziologiyasi odamlarning sixat-silomatligini, yoshini mehnat faoliyatini hisobga olib taomlarni tuzish imkoniyatini yaratadi. Sanitariya va gigiyena taomni qanday sharoitda va kay tarizda tayyorlash kerakligini, xar qanday taom inson salomatligiga zarar etkazmaslikka, aksincha uni mustahkamlashga erishish yo'llarini urgatadi. mahsulotlarga issiqlik ishlovi berishning ahamiyati katta Birinchidan mahsulotning sifati uzgarib, u o'ziga xos yangi tamga, ikkinchidan yumshoq-qattiqligi yaxshilanib odam organizmida oson va tez hazm bo'lish xususiyatiga ega bo'ladi. Uchinchidan issiqlik ishlovi ta'sirida mikroorganizmlar yukolib, turli kasalliklarni oldini oladi mahsulotlarga issiqlik ishlovi berishda texnologik rejim buzilsa mahsulot tarkibidagi kimmatli moddalar tula saqlanmaydi. issiqlik ishlovi berishning asosiy usullari kaynatish va kovurishdir. issiqlik ishlovining erdamchi usullari jazlash, kuydirish va issik utda chayib olish kiradi. Kaynatish deb masalliklarni suvda 100 darajagacha istishga aytiladi. Asosiy usulda pishiriladigan masallik suyuqlik ichida tula buktirib pishiriladi harorat 100 darajada bo'lgan xolla to tula pishguncha olov paslatib kuyiladi. Kaynatish jaraenida masalliklardagi moddalar erib, shurvaga utadi. Dimlashda kozonga solingan masallik xajmi 13 eki 12 hissasida oz suyuqlik kuyilib kopkogi jips yopilgan holda miltiratib ...


Ochish
Joylangan
Bo'lim Fizika
Fayl formati zip → doc
Fayl hajmi 11.31 KB
Ko'rishlar soni 107 marta
Ko'chirishlar soni 3 marta
O'zgartirgan san'a: 28.03.2025 | 15:02 Arxiv ichida: doc
Joylangan
Bo'lim Fizika
Fayl formati zip → doc
Fayl hajmi 11.31 KB
Ko'rishlar soni 107 marta
Ko'chirishlar soni 3 marta
O'zgartirish kiritilgan: Arxiv ichida: doc
Tepaga