8-sinf Biologiya fanidan Moddalar energiya almashinuvi dars ishlanma

8-sinf Biologiya fanidan Moddalar energiya almashinuvi dars ishlanma

O'qituvchilarga / 6-11 Sinf Dars ishlanmalar
8-sinf Biologiya fanidan Moddalar energiya almashinuvi dars ishlanma - rasmi

Material tavsifi

47-maktabning biologiya fani o'qituvchisi Lukchayeva Sabohatning Moddalar va energiya almashinuvi haqida umumiy tushuncha mavzusida tayyorlagan DARS ISHLANMASI Odam tashqi muhitdan ovqat va suv qabul qilishi, organizmda uning o'zgarishi, hazm qilinishi, hosil bo'lgan qoldiq moddalarning tashqi muhitga chiqarilishi moddalar almashinuvi, deb ataladi. Ovqat tarkibidagi organik moddalarning kimyoviy, mexanik, termik o'zgarishi natijasida ulardagi potensial energiya issiqlik, mexanik va elektr energiyasiga aylanadi. Hosil bo'lgan energiya hisobiga to'qimalar va organlar ish bajaradi, hujayralar ko'payadi, ularning eskirgan tarkibiy qismlari yangilanadi, yosh organizm o'sadi va rivojlanadi. Ana shu energiya hisobiga odam tana haroratining doimiyligi ta'minlanadi. Assimilatsiya va dissimilatsiya jarayonlari. Moddalar almashinuvi assimilatsiya va dissimilatsiya jarayonlarining birligidir. Odam organizmida tashqi muhitdan qabul qilingan moddalarning hujayralar tomonidan o'zgartirilishi, ya'ni oddiyroq kimyoviy moddalardan murakkabroq kimyoviy moddalar hosil bo'lishi assimilatsiya deyiladi (assimulo-o'xshataman). Bu jarayon natijasida hujayralar ko'payadi, ayniqsa yosh organizmning o'sishi va rivojlanishi ta'minlanadi. Hujayralar tuzilmasi, jumladan, oqsil birikmalar tarkibiga kiradigan moddalarning parchalanishi, yemirilishi dissimilatsiya deyiladi (dissimulo-o'xshamaydigan qilaman). Oqsillar almashinuvi. Oqsillar murakkab molekular organik birikma bo'lib, odam organizmi hayotida muhim ahamiyatga ega. Oqsillar quyidagi muhim funksiyalarni bajaradi: plastik funksiya - oqsillar odam organizmining barcha hujayralari tarkibiga kiradi; energetik funksiya - kislorod ishtirokida oksidlanib energiya hosil qiladi. 1 g oqsil oksidlanib parchalanganda 4,1 kkal energiya hosil qiladi. Oqsillar aminokislotalardan tuzilgan. Aminokislotalar tarkibiga ko'ra sifatli va sifatsiz oqsillar bo'ladi. Sifatli oqsillar hayvon va parranda mahsulotlarida bo'ladi: go'sht, baliq, tuxum, sut va sut mahsulotlari. Sifatsiz oqsillar o'simlik mahsulotlarida bo'ladi: guruch, no'xat, loviya, bug'doy, kartoshka, makkajo'xori va boshqalar. Bolalar va o'smirlar organizmining normal o'sishi va rivojlanishi uchun ularning kundalik ovqati tarkibida sifatli oqsillar yetarli ...


Ochish
Joylangan
Fayl formati zip → pptx
Fayl hajmi 14.43 MB
Ko'rishlar soni 352 marta
Ko'chirishlar soni 80 marta
O'zgartirgan san'a: 10.04.2025 | 20:18 Arxiv ichida: pptx
Joylangan
Fayl formati zip → pptx
Fayl hajmi 14.43 MB
Ko'rishlar soni 352 marta
Ko'chirishlar soni 80 marta
O'zgartirish kiritilgan: Arxiv ichida: pptx
Tepaga